Tips voor moeders die weer fit willen worden

tips voor moeders die weer fit willen worden

Als moeder heb je het al druk zat, waardoor het soms moeilijk kan zijn om weer fit te worden. Het is echter niet onmogelijk. In deze blog geef ik tips voor als jij weer fit wilt worden

Als kersverse moeder van Laurie heb ik zelf mogen ervaren wat er allemaal gebeurt met je lichaam als er een wondertje in je buik groeit. De een heeft meer klachten dan de ander en ik had helaas erg veel rugklachten die nu 8 maanden na de bevalling nog steeds voor dagelijkse ongemakken zorgen.

Toch heb ik ondanks mijn rugklachten de commitment met mezelf om elke dag minimaal 5.000 stappen te zetten en 3x per week te sporten. Het is zwaar maar niet onmogelijk, ook niet voor jou.

Moeders hebben het al druk zat

De eerste weken na je bevalling ben je vooral aan huis gekluisterd en kom je alleen buiten om met de kinderwagen of draagzak te wandelen. Je wordt geleefd en leeft van borstvoeding/fles naar borstvoeding/fles. Tussendoor probeer je te slapen maar dat je een slaaptekort opbouwt is zeker.

Op een gegeven moment heb je een ritme gevonden en blijft er misschien zelfs wel wat tijd voor jezelf over en ben je blij om even met een kop thee op de bank te zitten. Aan sporten moet je nog niet denken. Toch zit hier het omslagpunt om weer het sporten op te pakken.

Ik ben me ervan bewust dat buitenstaanders vooral zien dat ik een personal trainer ben en een eigen fitnessstudio heb en dus makkelijk praten heb. Maar ook ik had slaaptekort en moest een weg vinden tussen werk, privé en dan ook nog sporten. Omdat ik zoveel lesgeef is het juist lastiger om jezelf nog op te laden om toch te gaan trainen. Doordat we buiten lesgeven ben ik vaak zo verkleumd dat mijn lichaam protesteert en de rugpijn erger wordt.

Veelvoorkomende lichamelijke klachten na een bevalling

 • Bekkenklachten
 • Rugklachten
 •  Vermoeidheid

Hieronder geef ik tips die mij hebben geholpen om het sporten op te pakken en fit te worden na de bevalling.

Tips om fit te worden

Tip 1: Ga eerst langs bij een Bekkenfysio

Een zwangerschap en bevalling is een enorme aanslag op je lichaam. Misschien voel je helemaal niets, toch is het raadzaam om eerst een fysiotherapeut te bezoeken. Ze checken of je een diastase hebt, of je bekken goed staan en checken door middel van een vragenlijst of je andere ongemakken ervaart. Bij groen licht zou ik pas het sporten op gaan pakken.

Tip 2: Ga op de weegschaal

Ondanks dat het confronterend is omdat je misschien wat zwaarder bent dan voor de zwangerschap is dit wel een meetpunt waar je op dat moment staat. Noteer het gewicht en bedenk voor je zelf waar je naartoe wilt qua gewicht.

Tip 3: Stel doelen

Naast het gewichtsdoel zijn er nog veel belangrijkere doelen om te formuleren. Gewicht zegt niets over hoe je je voelt en hoe je je gedraagt.

Mijn persoonlijke doelen zijn:

 • “Ik wil weer 70kg wegen voordat Laurie 1 jaar is”
 • “Ik pas mijn kleding weer voordat Laurie 1 jaar is”
 • “Ik zorg dat mijn core weer sterk is zodat ik Laurie pijnloos kan tillen”
 • “Ik wil dat mijn basisconditie weer goed is zodat ik niet meer buitenadem ben als ik oefeningen voordoe”
 • “Ik wil dat ik weer zo sterk ben dat ik zonder moeite alle oefeningen voor kan doen aan de klanten en dat ik een voorbeeld voor hen ben”

Tip 4: Maak afspraken met jezelf

Om de doelen te halen heb je een bepaalde commitment nodig met jezelf. Welke acties ga je ondernemen om tot je doelen te komen? Als je het concreet maakt is het ook gemakkelijker om hiernaar te leven.

Mijn acties: “Geen Nutella doordeweeks”
“Sport 3x per week”
“Slaap elke dag minimaal 7-8 uur”
“Train vooral functioneel en ga uit je comfortzone!”

Voor je energie is slaap belangrijk. Wil je weten wat jij kan doen om beter te slapen? Lees dan deze slaapblog. 

Tip 5: Begin nu en stel het niet uit

Het is zo gemakkelijk om het elke keer voor jezelf uit te stellen en om redenen te verzinnen om niet te beginnen. Hierdoor blijf je waar je nu bent en zal je daar blijven. Onderneem actie en trek je wandelschoenen aan, neem contact op met een sportschool, ga naar die vereniging waar je al zolang op wilde en gooi alle ongezonde eten in de prullenbak.

Echt geen tijd en liever thuis trainen?

Probeer dan deze home workout met oefeningen voor thuis.

Tip 6: Schakel hulp in als het niet lukt

De drempel is misschien hartstikke hoog of je weet niet hoe je het aan moet pakken. Schakel dan vooral hulp in van een professional. Wij bij YouNomi begeleiden ook moeders na hun bevalling en we zien maar al te vaak dat ze te snel of vaak willen sporten en moeten ze dan echt terugfluiten. Naast de hulp van professionals is het ook goed om je partner en familie erin te betrekken. Bespreek je doelen en je actieplan en vraag hulp met oppassen en mentaal support.

Heb jij nog een tip voor andere moeders? Deel ze in een reactie hieronder

 

1 Opmerking

 • Mathilde Ludwig-meijer

  18 maart 2021 @ 11:17

  Hi nomi,

  Thnx voor je blog over het moederschap.
  Wat ik vooral
  Lastig vind is de combi van druk zijn/werken, moe zijn (na een slaapdienst) en gezonde voeding. Het is dus vooral moeilijk om nee te zeggen tegen snaaien, als ik s avonds eenmaal in de ruststand kom en op de bank kan zitten. Ook al spreek ik met mezelf af, ik doe het niet… ik ben dan niet “sterk” genoeg om
  Nee te zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *