Ben jij actief genoeg? Tips om je n.e.a.t te verhogen

Tips om actiever te zijn

Sporten is een activiteit dat er o.a. er voor zorgt dat je calorieën verbrandt, maar wist je dat jij de meeste calorieën verbrand bij activiteiten gedurende de dag? In deze blog wil ik dieper ingaan of jij actief genoeg bent en geef ik je tips om jouw N.E.A.T. te verhogen. 

Het is belangrijk om actief te zijn

Door actief te zijn en te bewegen blijf je gezond en krijg je een krachtig lichaam, maar daardoor krijg je ook meer mentale rust. We zijn passief geworden en zitten veel meer dan ooit. Zitten is het nieuwe roken hoor je dan ook vaak, maar eigenlijk is dit ook echt zo. 

We zijn minder flexibel

Wist je namelijk dat we door het zitten en stuk minder flexibel en mobiel zijn en sneller een slechte houding krijgen? Tijdens het werken nemen we vaak een slechte houding aan, waardoor onze schouders en nek meer naar voren staan.

Voorbeeld van een man met een slechte houding

Een ander voorbeeld is dat we moeite hebben om een volledige kniebuiging (squat) te maken. Als je kijkt naar jongere kinderen dan zie je dat ze heel vaak op hun hurken zitten en dat ze geen last hebben van beperkingen in hun mobiliteit. Ze hebben een neutrale rug positie en ook de hielen zijn vastgeplakt onder de grond, zonder moeite kunnen zij deze houding een aantal minuten achter elkaar volhouden. Naarmate we ouder worden, worden we dus minder mobiel. 

Toename mensen met overgewicht 

Helaas zien we de afgelopen 29 jaar een trend waar wij als personal trainers niet trots op zijn. In 1990 had één op de drie volwassen Nederlanders matig of ernstig overgewicht en sindsdien is het sterk gestegen. In 2019 had namelijk de helft van alle volwassen last van overgewicht.

Hoe kan het dat mensen nu meer overgewicht hebben?

Een kort antwoord: gemak en luxe problemen. Jordi zou eerder zeggen dat je geen discipline hebt en gewoon moet leren ‘nee’ te zeggen. 

Het is namelijk helemaal niet moeilijk toch? In een eerdere blog hebben we het al uitgebreid gehad over de basis van het afvallen die je hier kan lezen. 

We zijn minder actief dan 50 jaar geleden

Dit komt niet omdat er geen sportscholen zijn, want in bijna elke stad kan je wel een basic-fit vestiging vinden. Het grote probleem zit hem er juist in dat we minder actief zijn. Banen zijn een stuk minder fysiek geworden en we zijn lui geworden. We pakken namelijk vaker de auto dan de fiets en/of we bestellen boodschappen in plaats van dat we naar de supermarkt gaan om boodschappen te doen. 

We eten meer

Vroeger was onze voedingsselectie simpel. We aten een paar boterhammen en in de avond aardappels, groente en met geluk een stuk vlees. Alleen momenteel hebben we zo veel keuze dat het moeilijk is om een weekmenu samen te stellen. We hebben meer keuze en de producten die hoog zijn in calorieën zijn ook alleen maar toegenomen.

Hartig beleg op de boterhammen hebben we ingewisseld voor zoetbeleg en die aardappeltjes worden al snel vervangen door een pizza, omdat we geen tijd en zin hebben om te koken.

Hoeveel beweging is gezond?

Je weet al dat bewegen gezond is, alleen hoeveel beweging is nou echt gezond en wat wordt aangeraden? Als personal trainer en natuurlijk fanatieke ambassadeur van bewegen, raad ik je aan om te kijken wat voor jou mogelijk is. Meer is zeker niet altijd beter en je kan er ook juist in doorslaan. Minimaal 3x sporten in de week is iets waar wij als team voor staan. 

Bewegingsnorm voor volwassen en ouderen

We hebben al eerder een blog geschreven over wat de voordelen zijn voor ouderen om te sporten. Voor antwoord op de bewegingsnorm voor volwassen en ouderen hebben wij Nederlandse Richtlijn Gezond Bewegen geraadpleegd: 

Volwassenen 19 – 55 jaar

Dagelijks minstens een half uur minimaal matig intensieve lichamelijke activiteit voor minimaal 5 dagen per week. 

Voorbeeld van matig intensieve activiteit voor volwassenen
 1. Stevig wandelen (5 km per uur)
 2. Fietsen (15 km per uur)
 3. Rustig zwemmen
 4. Tuinieren

Ouderen 55 +

Dagelijks minstens een half uur minimaal matig intensieve lichamelijke activiteit voor minimaal 5 dagen per week en het liefst 7 dagen per week. 

Voorbeeld van matig intensieve activiteit voor ouderen
 1. Stevig wandelen (3-4 km per uur)
 2. Fietsen (10 km per uur)
 3. Rustig zwemmen
 4. Tuinieren

N.E.A.T. 

Non-excersice activity thermogenisis (NEAT) is de energie die we verbruiken door middel van alle andere bewegingen. Dit kan bijvoorbeeld het tikken op je toetsenbord zijn, een wandeling met de hond, de was doen of autorijden. NEAT is enorm onderschat als strategie om gewicht te verliezen maar bevat de grootste factor in fysieke activiteit. 

De calorieën die je verbrandt door middel van traplopen, wandelen of alleen al staan, verbranden dagelijks meer calorieën dan een work-out. Actieve personen kunnen dan ook drie keer meer verbranden dan niet actieve personen. Handig dus als je bezig bent met afvallen! 

3 Tips om actiever te zijn je N.E.A.T. te verhogen

Nu je weet waarom het belangrijk is om actief te zijn en welke rol N.E.A.T. speelt bij het afvallen wil ik deze blog afsluiten met een paar praktische tips. Tips die je helpen om actiever te zijn, wat niet alleen goed is voor je gezondheid maar ook voor je mobiliteit. 

Schoonmaken en opruimen

Schoonmaken en opruimen is niet alleen goed om je activiteit te verhogen, maar ook goed om je huis schoon en opgeruimd te houden. Een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd. 

Wist je dat een grondige stofzuigbeurt van een uur al 250 calorieën verbrand? 

Hieronder nog wat andere schoonmaak feitjes

 • Dweilen c.a. 300 calorieën per uur
 • Ramen lappen c.a. 300 calorieën per uur 
 • Badkamer schrobben c.a. 350 calorieën per uur 
 • Auto wassen c.a. 200 calorieën per uur
 • Tuinieren c.a. 300 calorieën per uur

Natuurlijk hangt dit wel af hoe intensief je dit doet en hoe zwaar/ fit je bent, maar toch leuk om te weten. Zet dus die muziek aan tijdens het schoonmaken en schrob het huis schoon! 

Zelf boodschappen doen 

Boodschappen kan je soms wel zien als een hele workout, vooral als je een groot gezin hebt en je gelijk voor de hele week alles in huis haalt. Een goed gevulde kar voelt vaak aan als een zware sled push oefening. 

Als je een uur boodschappen aan het doen dan verbrand je ongeveer 160 calorieën. 

Wandelen

10.000 stappen per dag een norm waar je veel mensen tegenwoordig over hoort. Wij vinden 10.000 stappen per dag dan ook echt niet nodig, het is een mooi streven maar kan juist ook zorgen voor extra druk en weerstand. Vooral bij regenachtige dagen is het niet zo leuk om ‘verplicht’ naar buiten te gaan. 

Wandelen is wel goed voor je om extra beweging te krijgen en tot rust te komen.

Zo is zelf bewezen dat daglicht en buitenlucht juist helpt tegen stress.

In plaats van 10.000 stappen per dag kan jij wel proberen om gemiddeld meer stappen te zetten. De meeste mobiele telefoons hebben wel een app met een stappenteller die je kan gebruiken om je huidige stappen in kaart te brengen. 

Kijk eens naar je gemiddeld aantal stappen per week en probeer deze langzaam op te voeren. Vaak kan je met een paar simpele aanpassingen al ervoor zorgen dat je actiever bent en je n.e.a.t verhoogt. 

Populaire wandelroutes in Wijk bij Duurstede

Als extraatje heb ik hieronder nog een aantal mooie wandelroutes rondom Wijk bij Duurstede uitgelicht. Met deze routes heb je makkelijk in één keer 5.000 stappen te pakken.

Vanuit YouNomi vinden wij het belangrijk dat mensen ook naast het sporten nog actief zijn en bewust zijn van hun dagelijkse portie beweging. Net zoals een portie fruit per dag is dagelijks bewegen ook echt iets dat we adviseren. 

Wist je namelijk ook dat door te bewegen je beter kan herstellen en minder last kan hebben van je spierpijn? 

1 Opmerking

 • Jacqueline briekmeulen

  11 april 2021 @ 07:50

  Leuke duidelijke uitleg , ook om te weten wat je met al die huishoudelijke karweitjes verbrand 🥵 bedankt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *